1991 Идејата за формирање на фирмата Елеkтроелемент е од нејзиниот творец Стојмир Јошевски, електроинженер, познат бизнисмен и општествен работник. Од самиот старт фирмата се занимава со монтирање на стански табли и продажба на кабел. Фирмата била стационирана во фамилијарната куќа на Јошевски, што на одреден начин и потврдува дека ова е семеен бизнис. Во почетокот биле само тројца вработени.

1993 Фирмата го проширува своето делување и го зголемува својот асортиман со мерна и склопна техника.

1995 Електроелемент го менува своето седиште и се преселува во дел од комплексот на Тутунски комбинат Скопје (крај Стара рампа) и ја збогатува својата целокупна дејност и бројот на вработените во тој момент изнесува 11 лица.

1996 Во својата понуда веќе познатата компанија на пазарот во Македонија го воведува асортиманот на осветлување и извори на светлина, како и комплетна палета на производи во сегментот резервни делови за апарати за домаќинство.

2000 Компанијата веќе брои 42 вработени и има комплетен асортиман на електроматеријали, кабли, проводници и лак жица, кабелски прибор,опрема, перна и склопна техника за висок и низок напон, програма за професионално и декоративно осветлување и комплетна понуда за јавно осветлување, како и резервни делови за апарати за домаќинството, како и индустријата.

2001 Комплетна реорганизација и преструктуирање на компанијата. Формирање на транспортен центар за испорака на стока до секоја дестинација и секој субјект во Македонија и бележи први резултати од извоз на стока надвор од државава.

2001 Се основа Електроелемент Србија со седиште во Нови Сад

2003 Комплетна реорганизација и преструктуирање на компанијата. Формирање на транспортен центар за испорака на стока до секоја дестинација и секој субјект во Македонија и бележи први резултати од извоз на стока надвор од државава.

2004 Се врши купување на сто проценти од акциите на АД Електрометал. Целта на купувањето е ширење во другите сектори кои чинат целина во асортимантската понуда во градежништвото, како што се:

1. Црна и обоена металургија,
2. Хемија и хемиски производи,
3. Водовод и греење,
4. Санитарија и керамика,
5. Бела и црна техника.

2010 Електроелемент станува втор најголем партнер во земјите на Источна Европа на HYUNDAI корпорацијата за следниве земји од регионот: Македонија, Србија со Косово, Црна Гора, Албанија, Хрватска и Босна и Херцеговина

Контакт

Адреса

Перо Наков 25 ,
1000 Скопје, С. Македонија

Телефон

+389 2 2580 ххх

Веб страна